2011. október 13., csütörtök

Mit tehetünk? Dennis Meadows szerint

Válaszokat, irányadásokat keresünk, hisz egyre több ember érzi azt, hogy valamit tenni kellene. Oké, de mit, és ki mondja ezt meg? Megjelentek a zöld technológiát hirdető hangok, melyek olyan fénybe állítják be ezeket a 'megoldásokat', amelyek használatával, megvásárlásával 'zöldnek' érezhetjük magunkat, kicsit talán a lelkiismeretünk is megnyugszik, hogy én ezzel megtettem, amit a 'dologért'tehettem. Ezek a technológia megoldások valóban eredményezhetnek kevesebb fogyasztást, kisebb mértékű szennyezést, amire ma az emberiségnek szüksége van, de csak ezekkel nem fogjuk megváltani a világot. Kétségtelen, hogy új piaci lehetőség nyílt ezeknek az eszközöknek, szolgáltatásoknak az értékesítésével. Mielőtt eldöntjük, hogy megvásárolunk egy ilyen dolgot, előtte gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e erre, és kerüljük el, hogy a 'zöld' szelek marketingjének zölden mosolygó célpontjaivá és a termékek valós szükségeket túli fogyasztóivá váljunk. 

Szóval, sok ember mond sok mindent, hogy mit tehetünk, álljon most itt egy lista Dennis Meadows-tól, aki jó 2o évvel ezelőtt felismerte a növekedés határait, és akkor korszakalkotó gondolatokkal nyitogatta a fogyasztói társadalom 'szépségeibe' révedt szemeket. Ez nem a kurzus része, véletlen akadtam bele, de nagyon idevalónak és elgondolkodtatónak tartom.
Meadows azt mondja, hogy különbség a jövőben az összeomlás és a fenntarthatóság felé vezető irányok között a társadalmi tényezőkön múlik, és nem a technológiai újításokon.
A változásra olyan gyorsan van szükségünk, hogy nincs időnk alapvető készségeket, tudást elsajátítani. A ma rendelkezésre álló tudást kell alkalmaznunk a hosszú távú tervezési folyamatokban. 


Meadows szerint a problémák összetettek és szinergikusak, a problémák nem lassan fognak kialakulni, hanem lesz egy átbillenő pont. 
A közösségi szinten felmerülő problémák, és mit tehetünk ezek csökkentésére
Víz
- hasznosítsuk újra az egyszer, vagy többször használt vizet
- biztosítsuk az igazságos hozzáférést
- jelentős változások elősegítése a víz hatékony felhasználása területén
- víz igény határokat meghatározni
Energia
- a racionális energiahasználat és annak igazságos elosztása
- csökkenteni a különböző energiaforrásoktól való függősséget
- nem fosszilis energiaforrások integrálása a rendszerbe, és azok decentralizálása
- jelentős hatékonyságot elérni az energiafelhasználás területén
Éghajlat
- az hőmérséklet változás okozta egészségügyi hatások monitorozása és fejlesztése
- a szelek kiszámíthatatlan mozgásából származó károkat csökkentése
- a tengerpartokon megnövekedett tengerszint okozta következmények enyhítése
Élelem
- fel kell készülnünk az élelmiszer ellátásban bekövetkező problémákra, folyamatok megszakadására, kiemelten a szállításban és az előállítás területén
Hulladék
- a hulladék szállításra és elhelyezésre használt energia költségeinek csökkentése
- a hulladék újrafelhasználásának megszervezése
Irányítás
- a kisközösségi együttműködések támogatása



Lehetséges technikai megoldások:
- helyi pénzek bevezetése 
- biochar (ennek még utána kell néznem, hogy van-e magyar megfelelője)
- geotermikus energia
- kis kiterjedésű hálózattal használható hardware és szoftver megoldások
- elektromos energiával működő autók
- hőenergiaháztartás támogatása
- autómegosztó rendszerek
- közösségi kertek
- közösségi élet

Hááát, első olvasatra nem egy 'bright future' képe jelent meg előttem. Ami az érdekes, hogy ezen a kurzuson is inkább a negatív forgatókönyv lehetséges fejezeteivel foglalkozunk, illetve, hogy mit tehetünk akkor, ha ez és az nem lesz. Azt gondolom, hogy nagyon nem mindegy, hogy egy fájdalmas csökkentéseket és veszteségeket magába foglaló világképhez mérten próbálunk túlélési tippeket adni, vagy ha a jelenlegi helyzetünkből, és lehetőségeinkből - amiről azt gondolom, hogy igenis sok van, és a döntés a kezünkben van - próbálunk kialakítani egy olyan élhető életteret, ami rugalmasan tud ezekre a változásokra reagálni. Lehet, hogy csak megközelítésbeli a különbség, és a változások mindenképp bekövetkeznek, de nagyon nem mindegy, hogy az emberek fejében a félelem adja a változásra a motivációt, vagy az abban való hit, hogy ki tudunk alakítani egy fenntarthatóbb életet és társadalmat, mielőtt sok nagy változás bekövetkezik. Mostanában sokat töröm ezen a fejem, és örök optimistaként én a brighter future megoldásra szavaznék...
Era


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése