2011. október 2., vasárnap

Átalakuló városok mozgalom alapelvei

A változás tervezéséhez:

1. Pozitív jövőkép (Positive vision for the future) - a borús jövőről senki nem akar beszélni, de ha megoldásközpontú a gondolkodásunk, ahhoz az emberek könnyebben tudnak csatlakozni.

2. Tudatosítás (Awareness) - az emberek a környezettudatosság területén különböző szinten vannak. Azon a szinten kell beszélnünk az emberekkel, ahol vannak, és nem ott, ahol mi akarjuk, hogy legyenek.

3.  Befogadás (Inclusion) - mindenkire szükség van, és mindenki egyediségére és lelkesedésére.

4. Alkalmazkodó képesség (Resilience) - rugalmasság az alapja az erős helyi közösségeknek.

5. A problémában a megoldás (Go inside the problem) - a megoldás magában a problémában fedezhető fel egyedül (homeopátia, permakultúra - nem kívülről ad megoldást, hanem a saját rendszerén belül).

6 . Külső és belső változás (Inside and outside transition) a változásnak a környezetben ugyanúgy történik meg, mint az emberekben.

7. Élettel teli model (Vital model) - model, minta, amit könnyű az embereknek 'lemásolni', ismételni, így gyorsan tud terjedni.

May East - a findhorni az ökofalu tanulmámyok koordinátora 
            és a nemzetközi kapcsolatok vezetője

Era

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Ági, Era írhatok ennek idézésével, forrás megjelöléssel erről a témáról a Tudatos Létre? És akkor ez egyben egy ismertető felhívás is lenne ehhez a bloghoz, hogy akiket érdekel olvassa :)

    VálaszTörlés
  2. Persze, és köszi, hogy másokkal is megosztod. Era

    VálaszTörlés