2011. október 23., vasárnap

Gondolatok a fenntartható élelmiszer rendszerről

Nagy kedvenc következik. Élelmiszer, kaja, hami.:) Talán nem meglepő, hogy az ökológia héten nagy szerepet kapott ez a téma, hiszen az étel az ember egyik alapvető szükséglete, és ez ugyanakkor a mai rendszer egyik legtörékenyebb, legkiszolgáltatottabb területe.

Talán nem is gondoljuk, hogy az élelemtermelés egy komplex folyamat, és elég sok dolognak kell egyszerre jelen lennie, hogy meg is tudjon történni. Ez egy lista, ami a fenntartható élelmiszerrendszerek alapját szolgálja.

Fizikai paraméterek:
Talaj: organikus anyag tartalom (organic matter), levegő a lélegzéshez, vízmegtartó kapacitás, jó szerkezet, semleges PH, mérgező forrásoktól való távolság, bőséges biológiai tevékenységek, tápanyagmegtartó kapacitás, a talaj felső rétegének építése az éveken át

Víz: esővíz gyűjtés, víz újrafelhasználás, a víz olyan jó minőségben hagyja el a rendszert, amilyenben beérkezett, a föld víz által történő ki/elmosásának minimalizálása, a talaj vízmegtartó képességének maximálása, vízgyűjtő területek védelme

Energia: az energia nettó termelése, bio-üzemanyag csak takarmányhulladékból, fosszilis energiaforrások használatának minimalizálása

Nem mérgező tápanyagok: a termékenység növelése természetes módon, nem mesterséges anyagokkal, nitrogén megkötő hüvelyesek használata, újrafelhasznált, komposztált trágya (beleértve az emberit is)

Biológiai paraméterek:
Magok: lokális magmegőrzés, természetes nemesítésből származó magok a hibrid fajták helyett

Élelem előállító ökoszisztémák: biológiai sokféleség, polikultúra a monokultúra helyett, ésszerű és kis létszámú állattenyésztés, minimális megművelés, növénytársítás és támogató növények, virágok ültetése

Élelem minőség: méregmentes, magas tápanyag tartalom, sokféleség, friss, élő étel a lehető legkevesebb főzéssel, kíméletes tartósítás

Emberi és technológiai, szocio-gazdasági paraméterek
Földtulajdon és pénzügyek: közösségi tulajdon, helyi és demokratikus befektetési rendszer, magántulajdon, abban az esetben, ha figyelembe veszi a közösségi felelősséget, a közjó használatának tervezett kontrollja

Emberi munka: a munkahely biztonsága és a fenntartáshoz szükséges fizetések, képzés és elismerési rendszer, önkéntes tevékenység megteremtése (WWOOF), gyógyító munka a földeken

Város és vidék: élelmiszer-termelés a városokban, városi emberek kapcsolata az élelmiszer termelő gazdákkal, emberi trágya felhasználása a vidéki termelésben

Marketing, szállítás, kereskedelem és raktározás: rövid ellátási útvonal, személyes kapcsolat, alacsony élelem kilométer, fairtrade, a lehető legkevesebb selejt, CSA (Community Supported Agriculture), szövetkezetek, zöldségdoboz rendszer, termelői piacok, helyi raktározás a helyi élelmiszer biztonság érdekében, helyi pénz, fenntartható étrend

Technológia: helyileg ellátott és megjavítható, energia hatékonyság, kis változást generáló, biológiai megoldások előnyben részesítése a mechanikai és és a kémiai megoldások előtt.

Tehát, ha az élelmünk termelését átgondoljuk á-tól z-ig, akkor minderre oda kellene figyelnünk. Persze ez egy ideális állapot, de lépésenként egyre közelebb lehet ehhez az állapothoz kerülni.

Ha elgondolkozunk, hogy honnan származott az élelmiszer, hogyan került az asztalodra, milyen energiák kerültek felhasználásra, milyen előállítási, szállítási és raktározási folyamatokon ment keresztül, akkor talán a holnapi vacsora választásánál egy lépéssel tudatosabban választunk.
Mint nagy Szatyor rajongó, itt most a reklám helye következik, hiszen, ha nem is minden egyes pontban, de a többségében érvényesül az, amit a Szatyor Egyesület értéknek tart, és tevékenységét is így végzi. Bővebb info a www.szatyor.org oldalon.

A sárgarépa maradhat a desszert kategóriában:) Jó étvágyat!
Era

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése