2011. október 4., kedd

Megértések, megközelítések különböző szintjei

Sok mindenről volt szó az átalakuló városok koncepciójának és céljának széles körű elterjesztésének kérdése kapcsán, illetve hogy az emberek hogyan vélekednek az éghajlatváltozásról. Amit most szeretnék megosztani az az, hogy az emberek, mindannyian különböző szinteken, mondhatnám távolságra vagyunk a jelen környezeti/társadalmi helyzet észlelésétől, megértésétől és a cselekvésre való személyes motivációtól.
Miért érdekes ez? Mert ahogy élünk, ahogy vásárunk, ahogy dolgokat, szolgáltatásokat választunk, mind mind valamilyen meggyőződésből tesszük, és nagyon nem mindegy, hogy mi ez a meggyőződés, és hogy ennek következményeként mire és hogyan költjük el időnket, energiánkat, pénzünket.

Carlo DiClemente modellje a különféle csoportokba sorolja a különböző meggyőződéssel rendelkező embereket. Különböző társadalmi csoportokban élünk, különböző hatások, információk érnek el minket, amelyek mind formálják ezeket.

Nézzük ezeket a csoportokat, és azt, hogy milyen lehetőségek, tevékenységek mentén lehet őket a témára tovább érzékenyíteni.

1. Távolról figyelők (Precontemplating)
Azon emberek, akik nem gondolják, hogy bármi probléma is lenne a környezetükben. A kérdésük, hogy van valami probléma?
Mit tudunk ajánlani nekik? Információt, tényeket annak érdekében, hogy a környezeti helyzetről tudatosabban gondolkodjanak, és megérezzék a változás szükségességét. Mindehhez eszközök lehetnek: filmek, történetek, előadások, beszélgetések, bemutatók, atb.

2.  Szemlélődők (Contemplating)
Ők azok az emberek, akik már tudatosan vélekednek a környezeti változásokról, és keresik a lehetőségeket a további lépésekre.
Mit tudunk nekik ajánlani? Megerősíteni a változás szükségességét, és csökkenteni a kételkedést abban, hogy a változást mi magunk indíthatjuk el. Konkrét okokat keresnek arra, hogy miért kell változnunk, és ezekre tudunk válaszokat adni párbeszéden alapuló beszélgetésekkel, fórumok szervezésével

3. Felkészülők (Preparation)
A 'Felkészülők' egy változási folyamatra szeretnének felkészülni konkrét, gyakorlati készségekkel, képességekkel.
Mit tudunk ajánlani nekik? Kétkezi, gyakorlati foglalkozásokat, ahol olyan készségeket fejleszthetnek, ami az áruktól, szolgáltatásoktól való függetlenedést szolgálhatja. Ilyen lehet egy szappankészítő workshop, bútörkészítés, újrafelhasználható anyagokból készült tárgyak készítése, stb.


4. Cselekvők (Action)
Ők azok, akik már elkezdték ezeket a készségeket használni, kipróbálták, hogy milyen bizonyos dolgok nélkül élni az életet, de azért néha felmerül a kérdés, hogy haladjunk-e tovább?
Mit tudunk ajánlani? A 'Cselekvőknek' megerősítésre van szükségük, hogy kitartsanak amellett, amit és ahogyan csinálják, és ha van még valami - akár speciális információ, akár készség - aminek hiányát érzik, azt megadni nekik.

Azért tartom fontosnak ezt a csoportosítást, mert ha valaki környezeti tudatosság kérdésével foglalkozik, - akár szakmai szinten, akár magán emberként - jó annak tudatába lennie, hogy nem mindegy, hogy kinek hogyan 'tálalja' ezt a témát. A' Távolról figyelőket' nem lehet egy szappankészítő workshoppal elcsábítani, még ha finom illatú is, a 'Cselekvőknek' nem érdemes információkat nyomatni, mert már unják, és a 'Szemlélődőket' másképp érdemes motiválni, mint a 'Cselekvőket'. Mi akármelyik szinten vagyunk nagy a valószínűsége, hogy sok olyan emberrel fogunk beszélni, akik máshol tartanak ezen az úton...

Vegyünk egy életszerű példát.  a Szatyor bevásárló közösségben, ahol én is vásárolok, azt gondolom, hogy többnyire Felkészülők és Cselekvő emberek járnak, de a Felkészülők közül is vannak, akik belekóstolnak abba, hogy miként lehet helyi termékekhez hozzájutni. Nekik további információra van szükségük arról, hogy mit jelent, ha egy gyümölcs 50, vagy 500, vagy akár 5000 kilométerről érkezik, a Felkészülőket érdekelheti hogy milyen kíméletes módon lehet tartósítani zöldségeket, gyümölcsöt, és a Cselekvőknek egy Fenntartható Karácsonyi Vásárban megjelenő közösség adhat megerősítést, hogy sok emberek gondolkodik hasonlóan, mint ők, és adódik alkalom velük találkozni.

Minden csoport elérhető és megérinthető, csak a megfelelő 'mit' és 'hogyan' kérdéseket kell előtte átgondolnunk.

Jó gondolkodást!
Era

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése