2011. október 1., szombat

Findhorn története


A Park egy ma is eredeti funkciójában működő kemping, ahol a ma már többszáz fősre nőtt Findhorn közösség alapítói a hatvanas években lakókocsijuk közvetlen közelében növényeket kezdtek termeszteni megalapozva ezzel a mai ökofalu-közösség alapjait. 

Eileen és Peter Caddy valamint barátjuk, Dorothy Maclean a közeli Forres városkában található Cluny Hotelt vezették a hatvanas évek elején. Korábban mindhárman Sheena Goval misztikus közösségének tagjaiként alapozták meg redszeres meditációra épülő spirituális gyakorlatukat. Peter Caddy a pozitív gondolkodást középpontba állító diszciplínát követte, Eileen és Dorothy pedig napi rendszeres meditációs gyakorlatot folytattak. A meditációban kapott isteni útmutatásnak is köszönhetően a korábban ismeretlen Cluny Hotelt pár év alatt ötcsillagos luxusszállóvá változtatták. A hatvanas évek végén azonban egyik pillanatról a másikra elvesztették munkájukat, és más otthonuk nem lévén, a Findhorn falu mellett leparkolt lakókocsijukba költöztek. 

A három felnőtt és három gyerek egy két helységes lakókocsiban tervezték kihúzni a hideg skót telet, és a szerény állami segélyt kiegészítendő, zöldségeket kezdtek termeszteni a homokos talajban. Dorothy meditatív élményeiben egyre közelebbi kapcsolatot alakított ki az egyes növények szellemiségével (ahogy ő hívja, „dévái”-val), és ez a kommunikáció alapozta meg a hamarosan óriási média hírverés tárgyává lett findhorni csodakertek „x faktorát”. A híres kertészet látogatói közül hamarosan egyre többen csatlakoztak a közösséghez, amely Eileen útmutatásai és férje, Peter épító-cselekvő energiájának köszönhetően az elkövetkező években egy közösségi meditációs helységgel, kétszáz főt ellátni képes konyhával és étkezővel, és több lakóépülettel gazdagodott.


Mára Findhorn a nemzetközi ökofalu hálózat több száz fős prominens tagja, spirituális gyakorlatra és tudatosságra épülő közösség és nemzetközi oktatóközpont. A Findhorn Alapítványhoz tartozik a parkon kívül az egykori Cluny hotel épülete, melyben ma tanfolyamokat tartanak, valamint a közeli Eraid és Iona szigetén is kínálnak elvonulásokat. Findhorn 2005 óta szervezi a Gaia Education ökofalu tervezés kuzust, amire mi „Gaia Education for Sustainability, Train the trainers” címmel jelentkeztünk. Ági

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése