2011. október 15., szombat

Nem túl fényes (pénzügyi) helyzet

Tegnap lezárult a közgazdasági hét, és igazából, amit az utolsó napokból igazán érdemes megosztani, azok filmek. 

Az egyik a bankrendszer felépítéséről szól, elég egyértelműen elmagyarázva, hogy honnan indult, és ma hol tart. A címe Money as debt - A Pénz mint adósság
http://www.youtube.com/watch?v=Dc3sKwwAaCU

A másik az Inside Job, amit megtaláltam magyarul is. Bennfentesek a magyar címe.
http://www.imdb.com/title/tt1645089/

Hogy is mondjam, kicsit nehéz összeszedni a gondolataimat, illetve nem akarok nagyon érzelgős szónoklatba kezdeni, de a globális pénzügyi helyzet pretty sucks (ékes magyar nyelven mondjuk el van cseszve...). Október 15-én volt hivatalosan egy globális kampány a pénzügyi válság ellen, aminek a szervezők az Occupy (elfoglalás) nevet adták. Kiinduló pontja a Wall Street volt, de a 'tűntetés' sorozat tovább terjedt Európára és a világ más részeire is. A hírek alapján úgy tűnik, hogy Budapesten elég kevés ember csatlakozott és szerencsére békés volt, nem úgy, mint a világ más részein.

Nem vagyok az a pesszimista fajta, de meg kell mondjam, hogy egy kicsit kétségbe estem. Nemcsak azért, mert nekem is van hitelem, nem csak azért, mert megjelent az erőszak a globális pénzügyi rendszer elleni demonstrációk körül, és nem csak azért meg annyi mindent lehet hallani a médiában, és másnap épp az ellenkezőjét hanem azért is, mert azt érzem, hogy az emberek többségének az anyagi felhalmozás üdvözítő eredményében hisznek, hogy mindenből a nagyobb, szebb, újabb kell, de ez egyszerűen nem mehet sokáig tovább. Mert egyszerűen nincs több, amiből ezeket elő lehet állítani. És a légvárakra épült pénzügyi lufi sem pumpálható nagyobbra.

Iain, a közgazdaság tanárunk a héten minden nap a reggeli hírekből mazsolázott, és ezek hallatán, az volt az érzésem, hogy bele vagyunk mélyedve a mindennapi életünkbe, annak apró kihívásaira, és észre sem vesszük, hogy mi történik a világban az emberekkel, beleértve saját magunkat is. Lehet, hogy ez egy személyes megélés, de engem ezek az információk mélyen megdöbbentettek és elgondolkodtattak. És ami érdekes, hogy a szuper MBA-t végzett igencsak okos résztvevőket is. Na, én ezen döbbentem meg talán a legjobban, hogy mennyire másról szólnak az egyetemeken tanultak, és hogy például egy bankban dolgozó ember tisztában van e azzal, hogy milyen módon is épül fel a bankrendszer. Attól tartok, hogy nagyon magasan csücsülő emberek között találnánk meg a valós válaszokat. 

Szóval itt tartunk, még ülepítenem kell a hallottakat és látottakat. Amit itt egyfajta megoldásnak gondolnak az a helyi pénz. Findhornban van is ilyen, amit Eko-nak hívnak, és itt : http://www.ekopia-findhorn.org/ található több info róla. A lényege alapvetően az, hogy pénz, vagyis az erőforrás nagyobb része a helyi vállalkozásoknál maradjon, illetve, hogy a jövőben minél több úgynevezett kört lehessen ezzel bezárni. Ez azt jelenti, hogy a pék a helyi malomból vegye a lisztet, aki helyben szerzi be a magokat, és az eszközökön kívül az emberi erőforrást, és részben helyi pénzben fizeti ki őket, akik azt a helyi péknél költik el. Így a pénz, mint érték a közösségen belül marad. Persze ezek a körök ettől sokkal több részletből állnak, de az elképzelés izgalmas, sok mindenről való lemondással járhat, aminek az ára a kiszolgáltatottság és kiszámíthatatlanság csökkentése. 


Ma este a fákról néztünk csodálatos természetfilmeket egy filmfesztivál keretében, amit a Trees for Life nevű szervezet hozott Findhornba. A gyönyörű képek láttán kicsit megnyugodott a lelkem, meg hogy vannak reménykeltő példák a világban a pozitív változásra is....

http://www.hopeinachangingclimate.org/watch-the-film/index.html
Era


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése