2011. október 12., szerda

Közgazdasági hét elkezdődött

Igen, igen, rég jártunk erre felé. Ennek több oka is van, az egyik, hogy egyre pörgősebb a kurzus, és egyre kevesebb szabad kapacitásunk marad, a másik - a többiből az egyik, legalábbis nekem -, hogy vannak olyan programlehetőségek, amiket nem szeretnék kihagyni. Azért így szerda magasságában megpróbáljuk a következő bejegyzésekben összefoglalni, hogy miről is volt szó, inkább kulcsmondatokban, illetve megosztva azokat a gondolatokat, amelyek további gondolatokat indítottak el bennem.

Hétfőn beszélgettünk a közgazdaságtan alapjairól, most ebbe nem mennék bele. Ami elgondolkodtatásra sarkallt, az egy modell volt, ami a változás 3 horizontját foglalja magában. Most a rajzolás lehetőségének hiányában megpróbálom szavakkal leírni. Szóval van a domináns rendszer íve, amit a társadalmi többség a 'normális'-nak tart, és  ez egy elég statikus alapokra épül. A második ív az innovatív rendszer íve, ami újításokat, lehetetlennek tartott felfedezéseket mutat be a társadalomnak. A harmadik pedig az új generáció rendszere, ami a fenntarthatóság felé igyekvő változásokat próbálja kidolgozni és megvalósítani. Ezek az ívek más időben vannak lent és fent, de több ponton találkoznak, és küzdenek egymással, a statikus rendszer nem akarja elfogadni, befogadni az újításokat, az innovatív rendszer nem feltétlen ért egyet a új generáció rendszerének értékeivel és törekvéseivel.
Azt szinte evidensnek vehetjük, hogy a változás korába léptünk, és a domináns (az előző bejegyzésből, László Ervin értelmezésében a modern ember kora) rendszer kezd töredezetté válni és egyre több érték, és emberi szükséglet megkérdőjeleződni. Egyre több innovatív lehetőséggel találkozunk, de ha csak a 'zöld' technikai megoldásokat nézzük, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy az nem fogja a problémát megoldani. Természetesen az innováció alatt nem csak technikai, hanem közösségi megoldások is születnek, de mégis inkább a technikai oldalt érteni. Szóval itt jön a kérdés, hogy az új generáció mennyiben tud mást képviselni, és egy fenntartható rendszert kiépíteni. Erre a kérdésre még nem készült egy egyetértést képviselő válaszlista, így inkább a keresésben tudunk igazságokat találni. Az én listám a következőket tartalmazza: viselkedésbeli változások, hogy ne csak információval rendelkezzünk arról, hogy minek mi a következménye, hanem hogy a mindennapi életben is megvalósuljanak ezek, például ahogy használjuk az erőforrásainkat, ahogy a pénzünk elköltésével választunk. A másik, hogy a zöld megoldások nem váltják ki a konzervatív megoldásokat, pl. az olaj helyett valamilyen más energiahordozóval való felcserélése, hanem a fogyasztás visszafogása egészíti ezt ki, ami persze jelentős szemléletbeli változást kíván.
A kérdés az, hogy ebből a küzdelemből mi alakul, és az mennyire fogja az emberiség valós érdekét szolgálni.

A délután pedig egy kidolgozás alatt levő játékot próbáltunk ki, amiből a megjegyezni érdekes rész, hogy a ha egy problémát lineáris gondolkodással próbálunk megoldani, akkor nagyon sok minden kimaradhat, ami fontos a rendszer minden részére való megoldási lehetőségeket figyelembe veszi.
Ezek ebben a játékban a következők voltak:
Irányítás, Gazdagság, Lakóhely, Víz, Bioszféra, Klíma, Energia, Kereskedelem, Élelem, Jól-lét, Világnézet, Közösség.

És így a bejegyzés végére még 2 filmecske, ami ezen felül is további gondolatokkal felismerésékkel gazdagíthatja a mai napot.

Honnan is is jönnek a 'dolgaink'?
The Story of Stuff
http://www.youtube.com/watch?v=gLBE5QAYXp8

Egy érdekes megközelítés a fosszilis tüzelőanyagokról a kialakulásukkor és most.
http://www.youtube.com/watch?v=cJ-J91SwP8w&feature=related

Kinek mi született meg ezen képek, gondolatok kapcsán?
Era

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése