2011. november 1., kedd

Samhain- a sötétség kezdete


Findhornban tegnap ünnepeltük a kelta új év, Samhain ünnepét. Ez a tradíció a nyugati világban elterjedt Halloween ünnep gyökere, a mai napig Samhain-ként hívják itt, a Skót felföld északi részén. A szó maga az egykori kelta naptár november hónapját is jelöli, jelentése "nyár vége" a nap lenyugvása.

Ez őseink tiszteletének ünnepe is, amikor kapcsolatot teremtünk mindazokkal, akik mielőttünk itt jártak, akiknek tapasztalatai, életei alakították a miénket, akiknek Földdel való munkája hagyományosan megalapozta a mi mai aratásunkat, földünk termékenységét. Szüleink, nagyszüleink, dédszüleink, őseink élete, elvárásai, szükségletei, boldogsáa, szomorúsága, beteljesült és beteljesületlen reményei egyaránt formálják személyiségünket.


A tél elején amikor a természet visszavonul, a hideg évszak kezdődik, a zöld szövetek visszahúzódnak az élőlények belsejébe. Ez az időszak meghív minket a külső világtól a belsőbe való áthelyezkedésre.  Visszatérünk a természet születés-élet-halál-újjászületés alapvető ritmusához, amelyben minden állomás egyenlő fontosságú. Samhain visszaállítja a Sötétség tiszteletét, a Sötétség létjogosultságát, szükségességét, a Föld és az ember szükségét a nap-éjszaka, hideg-meleg, sötétség-fény örök váltakozására. Ez a megállás, lelassulás, befelé figyelés időszaka, amikor belsőnkben a fény teret ad a sötétségnek, a társasági élet a belső épülésnek, az új megnyilvánulása és régi eltemetésének. Sötétség nélkül nincs újjászületés, a régi hiedelmek, érzelmek, gondolatok, viselkedésminták eltemetése, elsiratása nélkül nincs helye az új életformáknak, mindezek elengedésével termékeny ürességet teremtünk az Újnak. 


A karavánpark és a tengerpart között elterülő dűnéken gyújtottunk tüzet, ahol összegyűlt a közösség állandó, és vendégként ittlévő része is. Először az amerikai bennszülött hagyományra emlékezve a négy égtáj felé mondtunk köszönetet Észak, Dél, kelet és Nyugat jellemzőinek, attribútumainak. Majd közös énekkel, tánccal, mesemondással, zenéléssel búcsúztattuk a Régit. A legtöbben előre megírt üzeneteket, levágott hajtincseket és más szimbolikus tárgyakat is elégettek. Majd egy kosárból magokat húztunk, melyeket magunkkal viszünk az új évbe, új korszakba, amelyekből a jövő tervei, álmai, valósága sarjad majd.

Samhain a kelta újév kezdete. Boldog Új Évet! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése